march, 2024

De Menno van Coehoorn tocht

more

Event Details

De middeleeuwen is het tijdperk van de vestingbouw. Zodra er steden ontstaan voelen inwoners de behoefte zicht te verdedigen tegen ieder die het op hun welvaart heeft gemunt. Als de wapens beter worden volstaan hoge dikke muren en zware poorten niet meer. De steden verstoppen zich achter zware vestingwallen met bastions, ravelijnen en lunetten. In Frankrijk verheft de vestingbouwer Vauban de kunst van het ontwerpen van onneembare vestingen tot grote hoogten.

Menno van Coehoorn past de ideeën van Vauban aan aan de Nederlandse situatie. Hier is het niet perse een brede wal die de vijand moet keren; het water kan helpen! Hij neemt inundaties op in de verdediging van stad en land. De Bergen op Zoomse delen van de Zuiderwaterlinie laten het eindstadium zien van vestingbouw in Nederland, met alles daarin gerepresenteerd: bastions, ravelijnen, lunetten, glacis en inundaties maar ook luistergangen, kilometers lange galerijen en ‘fladdermijnen’.

Veel van de vesting is gesloopt; niet zichtbaar maar vaak nog wel aanwezig onder het maaiveld. We spreken over de ‘Verborgen Vesting’. In Bergen op Zoom is een deel blootgelegd en te bezoeken. In een kelder vindt u de resten van een deel van de vesting met de resten van een massieve traptoren, de ‘Galerie Majeure’ en fladdermijnen. Dan is er de unieke situatie dat er een maquette is gemaakt in 1750, waarop de hele stad met in detail alle huizen en de gehele vesting. Alles bij elkaar zo’n 15 bij 6 meter groot.

In de Menno van Coehoorn tocht krijgt u een volledig beeld van de vesting van Menno van Coehoorn, te beginnen met de maquette van Bergen op Zoom in 1750. Daar hebben we het volledige overzicht en zien we het strategisch vernuft van Menno van Coehoorn. Dan gaan we door de stad naar een nog bestaand Ravelijn, we dalen af in de kazematten en wanen ons soldaten die door de schietgaten loeren naar de vijand. Tot slot zien we de opgegraven resten in de Kelder en worden we op gigantische filmdoeken verrast door het verhaal van de belegering van de Fransen in 1747, die een einde maakten aan de roemruchte vesting.

Prijzen en reserveren
Wilt u deelnemen aan de Menno van Coehoorn tocht? Boek via de de website Stadsgidsen Bergen op Zoom of VVV Brabantse Wal

Prijs € 14,– per persoon. Minimale groepsgrootte 6 personen, maximale groepsgrootte 12 personen. Reserveren voor kleinere groepen dan 6 personen is mogelijk. De prijs is dan € 84,– per wandeling.

Time

Year Around Event (2024)

Organizer

Stadsgidsen Bergen op Zoom[email protected] Sint Annastraat 2 4611 TN Bergen op Zoom

X